Ik gebruik mijn dating Simvaardigheden om de moorden op Danganronpa op te lossen

Ik gebruik mijn dating Simvaardigheden om de moorden op Danganronpa op te lossen

februari 11, 2019 0 Door admin

 

Kotaku Game Diary Dagelijkse gedachten van een Kotaku staflid over een spel dat we spelen.   

Sinds het mysteriespel Danganronpa: Trigger Happy Havoc uitkwam in 2010, probeerden mijn vrienden me te overtuigen om het te spelen door het te vergelijken met andere mysteriespellen zoals Phoenix Wright Ace Attorney en zelfs met rollenspellen zoals Persona 5 . Nu ik het eindelijk speel op de PlayStation Vita, ben ik het gaan beschouwen als een dating-sim voor de moord, waarbij mijn vaardigheden om romans te spelen mij nu helpen om enkele moordenaars te vangen.

Danganronpa deelt zijn griezelige premisse met films als Battle Royale en Hunger Games . Het begint met 15 schattige en eigenzinnige tieners die opgesloten raken in een gebouw en vertellen dat de enige uitweg is om elkaar te vermoorden. Er is echter nog een ander probleem: elke moord moet worden vastgezet op iemand die het niet heeft gedaan. Dat is veel om van deze arme tieners te vragen, maar er zijn er verschillende die deze gelegenheid aangrijpen. Het is mijn taak als de held van het spel, Makoto, om erachter te komen welke.

Makoto kenmerkt zich van in het begin als onopvallend, behalve dat hij griezelig veel succes heeft; misschien helpt dat geluk hem om dit bizarre scenario intact te overleven. Alle andere tieners hebben iets speciaals en heel opvallend over hen; de een is een honkbalexpert, een ander een rijke erfgenaam van een bedrijfsimperium, een andere een beroemde popzanger, enzovoort.

Aangezien ik de held ben, neem ik aan dat mijn karakter tot het einde van deze game zal overleven en niemand zal doden. Tot nu toe heeft Makoto net moorden opgelost, niet gedaan. Ik moet uitzoeken welke van deze andere tieners moorden plannen zodat ik ze kan ontdekken en voorkomen dat ze winnen. Als een realityshow-contestant die “niet hier is om vrienden te maken”, ben ik met een verhard en manipulatief hart in dit spel gestoken – het hart van een dating-sim-speler die weet hoe hij haar hoofd moet slaan tegen een reeks van repetitieve dialoogkeuzes tot ze krijgt de resultaten die ze wil.

Net als in elke datingssim moet ik de eigenaardigheden van al deze personages bijhouden, hun achtergrond onthouden en natuurlijk elke keer opnieuw praten totdat ik weet wat hen ertoe aanzet. In een datingsim doe ik dit altijd met een manipulatief doel voor ogen: ik wil elk personage dateren, zodat ik elk mogelijk einde kan zien en ik blijf praten met bepaalde personages totdat ik de resultaten krijg die ik wil. Het voelt altijd als een grove verkeerde voorstelling van hoe romantiek ooit zou moeten werken in het echte leven. Maar in Danganronpa past deze manipulatieve benadering van het spelen van een game eindelijk in de situatie waarin mijn held zich bevindt. Het is precies wat hij zou moeten doen.

Wanneer de game me naar een bepaald personage lijkt te wijzen, doet het me denken aan hoe een datingssim vaak aangeeft welke karakters degene zijn die je kunt dateren. Behalve in dit geval, signaleert het spel vaak op subtiele manieren welke karakters op het punt staan ​​te doden of gedood te worden. Hoe dan ook, het is een teken voor mij om mijn dating-sim-hoed aan te doen en heel nauwlettend te letten op elke dialoogreactie die een personage me kan geven, op zoek naar aanwijzingen die me uiteindelijk in staat zullen stellen om een ​​bekentenis uit hen te wringen. Het is bijna identiek aan de manier waarop ik een date zou kunnen uitwringen van iemand in een dating-sim, behalve dat de manipulatieve tactieken in dit spel veel passender zijn.

Danganronpa heeft zelfs een winkel met een gokautomaat met geschenken erin, geschenken die je aan bepaalde personages moet geven om ze te veroveren en er indruk op te maken. Zodra ik een waarzeggerij met waarzeggerij won, bewaarde ik ze in mijn inventaris voor de volgende keer dat ik met Hiro sprak, het personage dat van het occulte houdt. Precies zoals ik verwachtte, hield hij van hen, maar natuurlijk geef ik hem alleen die bril om hem te botten. Mijn beloning om een ​​personage een geschenk te geven dat ze leuk vinden, is een iets ander einde van ons gesprek – meer voer voor mij om te hyper analyseren. Als dit cadeau-gevende ding geen dating-sim-monteur is, weet ik niet wat het is!

Al vroeg in Danganronpa schudt het verhaal van de game je tienerjongen-hoofdrolspeler in de wachtende armen van Sayaka Maizono. Voordat ze werd ontvoerd voor het moordspel, had Sayaka al een zeer succesvolle carrière voor iemand die zo jong was: ze is een beroemde idoolzangeres. Het gebeurde ook dat Sayaka naar dezelfde middelbare school ging als onze held, en de twee hadden blijkbaar geheime, verpletterende gevoelens op elkaar in die tijd. Nu we samen opgesloten zitten in een doolhof van moorden, zal die romance natuurlijk bloeien.

Als dit een dating sim was, dan weet ik wat voor soort rol Sayaka zal spelen. Ze is de voor de hand liggende kandidaat voor ‘Route A’: de saaie eerste keuze van liefdesbelang, degene die je kiest voor je eerste spel, gewoon om de beats van het hoofdverhaal te zien voordat je weer rondcirkelt en iemand interessanter kiest voor je volgende spel play-through. Maar ik weet dat Danganronpa een moorddadige versie is van een datingsim.

In plaats van te veronderstellen dat Sayaka mijn eerste vriendin zou zijn – wat, ironisch genoeg, precies is wat Danganronpa wilde dat ik dacht – ging ik ervan uit dat ze uiteindelijk een belangrijke rol zou gaan spelen bij de eerste moord op het spel. Misschien zou ze de moordenaar zijn, misschien zou ze vermoord zijn, of misschien zou ze ingelijst zijn en zou ik moeten uitvinden wat er echt is gebeurd. Ik zal niet onthullen welke daarvan het geval is, vooral omdat er onderweg vele wendingen zijn, maar ik kon die wendingen raden vanwege de cynische lens waardoor ik de hele dialoog had gelezen. Ik moet me een super mega genie voelen.

Nu weet ik dat ik gelijk heb om het spel te spelen met de mindset die ik heb gebruikt. Eindelijk, al die dating-simvaardigheden werpen hun vruchten af ​​voor mij, en op een plek die ik niet had verwacht.

bron